Iulian Penescu, Senior Trainer Corporate Dynamics International, mi-a confirmat interesul viu al tuturor cursantilor pentru meseria de trainer si mi-a impartasit doua secrete ale reusitei pentru noii traineri care surprind chiar esenta acestei profesii: pasiunea si experienta. Ca „bonus'am primit de la renumitul trainer pe vanzari (si nu numai!) o sugestie din propria experienta privind primul pas in training si un sfat.
'Vreau sa fiu trainer, cum as putea reusi?' este una dintre intrebarile cel mai des intalnite in cursurile pe care le sustin. Cred ca determinanta in alegerea acestui drum in viata, pentru ca mi-e greu sa-i spun 'job' este pasiunea pentru acest domeniu. Daca nu pui pasiune in aceasta activitate, esti doar un transmitator de informatie. Dar… nu-i suficient sa fii pasionat. Pasiunea fara experienta este ca 'alergatul pe intuneric', e foarte greu sa ajungi la destinatie. Cand ma refer la experienta, in primul rand ma refer la experienta profesionala in diverse posturi si pe diverse ierarhii. Este dificil sa sustii cu credibilitate, un curs in fata unor manageri dintr-o companie, daca nu ai fost niciodata manager. Ce le raspund celor care ma intreaba cum pot reusi in aceasta activitate? Principala conditie ca sa reusesti este sa treci la actiune. Exista o perioada dintre momentul in care esti numit trainer si momentul in care devii trainer. Daca privesc in urma, primele cursuri erau sesiuni de 30 de minute de motivare, inserate in sedintele saptamanale pe care le sustineam cu echipa mea de vanzari. Apoi m-am oferit voluntar sa sustin niste cursuri in organizatie si, in momentul in care a aparut postul disponibil, am aplicat. M-au ajutat foarte mult in cariera, dupa cum spuneam, experienta profesionala anterioara, cartile pe care le-am citit, faptul ca am participat la cursuri cu traineri foarte bine pregatiti, care mi-au ramas ca modele, precum si dorinta mea de perfectionare continua. Un sfat pe care il dau viitorilor traineri este sa incerce sa livreze solutii practice cursantilor si mai putin modele teoretice.'
Articolul intreg il gasiti pe: http://business-edu.ro/Training/Training/vreau-sa-fiu-trainer/Pagina-2.html
Si eu vreau sa fiu trainer. Eu si alte sute de mii de romani, unii cu mai multa experienta, altii cu mai putina. Imi doresc sa fiu trainer pt ca cred ca pot face asta. Mi-am demonstrat-o in organizatia in care am lucrat anterior, unde am fost implicata in diverse proiecte de instruire a angajatilor.Am livrat de la cursuri de induction, de comunicare sau orientare care client pana la cursuri mai tehnice, specifice industriei in care activam. Am avut cea mai tare sefa, un adevarat mentor care m-a incurajat si m-a sustinut luni de zile. Din pacate organizatia nu facea acelasi lucru. Incerc de un an de zile sa ma reintorc la ceea ce imi place sa fac, la ceea ce imi doresc sa fac si pana acum declar ca a fost misiune imposibila. Este foarte greu sa gasesti corporatia, sau mai degraba persoana de la HR care sa iti acorde acea sansa care nu este neaparat in conformitate cu experienta de pe cv. Am vazut ca exista un trend de a recruta traineri cu experienta in livrare de cel putin 3 ani. Eu cu cele 8 luni ale mele nu cred ca am prea curand vreo sansa desi continui sa sper, sa aplic, sa caut. Tu ce crezi Iulian?
RăspundețiȘtergere