2/23/2009

Barfa in organizatii

Ai fost vreodata tinta barfelor nefondate in compania in care lucrezi? Ti-a fost pusa la indoiala reputatia datorita unor fapte sau vorbe care ti-au fost atribuite pe nedrept? Te-ai destainuit vreodata celui mai bun prieten crezand ca te vei putea baza pe discretie acestuia si sa constati a doua zi ca toti colegii iti zambesc cu subanteles?

Barfele la locul de munca sunt greu de controlat. Daca vrei sa afli “noutatile” din firma mergi la tigara (chiar daca nu esti fumator), bea-ti cafeaua alaturi de colegi sau iesi la iarba verde cu “gasca”. Garantat vei fi pus la curent cu intimitatile si aventurile amoroase ale colegilor, cu salariile pe care le credeai confidentiale dar le stie toata lumea precum si cu avansarile sau concedierile care urmeaza.

Barfa isi gaseste terenul fertil in companiile in care e incurajata la nivel de management sau acolo unde exista disfunctionalitati in circulatia informatiei. Exista angajati pe diferite trepte ierarhice care transmit fragmentat informatia crezand ca astfel le creste influenta si puterea. Informatia incompleta duce la speculatii,si creeaza premizele diluarii si deformarii acesteia.

Cum ii recunoastem pe barfitori?
· Folosesc expresii de genul: hai sa-ti spun una tare…, iti spun da’ nu stii de la mine…, ca sa fiu sincer…, n-o sa-ti vina sa crezi…, stiu ca suna ciudat…, te asigur… , crede-ma pe cuvant ca...
· De obicei sunt lingusitorii sefilor si le fac mici servicii care nu au nimic de a face cu munca propriu-zisa.
· Isi schimba pozitia dupa cum bate vantul.
· Pot folosi un ton misterios, dezinvolt sau indignat in functie de situatie pentru a transmite credibilitate.
· Inainte de a intra in biroul sefului isi corecteaza tinuta, isi aranjaza parul sau isi reimprospateaza deodorantul.

Cum actioneaza barfitorii?
· Spun ceva in fata voastra si altceva cand nu sunteti prezenti.
· Cand vorbesc despre colegi intentionat uita detaliile, isi aduc aminte doar partile picante si distorsioneaza.
· De multe ori se aliaza, formeaza “bisericute” si lanseaza zvonuri din mai multe directii.
· Zvonurile contin mici adevaruri insotite de minciuni bine ticluite si exagerate pentru credibilitate.
· Dezvaluie informatii particulare, neinsemnate, despre ei pentru a va determina sa le dezvaluiti intimitati.
· Va impartasesc opiniile proaste si inflorite ale celorlalti despre voi sub aparenta dorintei de a va ajuta.

De ce barfesc anajatii?
· Se practica sau li se permite.
· Au timp neocupat ori s-au format intr-un mediu in care era incurajata barfa.
· Din invidie, gelozie, ura sau ca sa-i discrediteze pe ceilalti.
· Pentru ca unora le place sa se auda vorbind si asta ii face sa se simta importanti in ochii sefilor sau ai colegilor.
· Deoarece barfa e incurajata de un manager care e obsedat de control si trebuie sa stie tot ce misca in department.
· Sau pur si simplu pentru ca nu au 7 ani de acasa si pentru ca au multe frustrari nerezolvate.

Cum ne protejam de barfitori?
· Evitati sa va puneti sufletul in palma. Fiecare dintre noi avem un prieten foarte bun care la randul sau are si el un alt prieten foarte bun …Daca doriti, dezvaluiti chestiuni personale care facute publice nu va afecteaza.
· Daca doriti un confesor, cautati un preot sau gasiti un prieten integru din anturajul extraprofesional.
· Cereti detalii si verificati faptele inainte de a reactiona.
· Evitati-l pe cel care barfeste si nu-I barfiti voi la randul vostru. Este expert in a descoperi ce au spus oamenii.
· Ca sa aflati cine va barfeste, dezvaluiti fiecaruia dintre cei pe care ii banuiti cate o “informatie confidentiala” si apoi aveti rabdare.
· Cand aveti nevoie de informatie folositi doua,trei surse pe care le-ati verificat ca fiind credibile.

Cum scapam de barfa?
· Informatia intr-o companie trebuie sa circule la toate nivelurile pe cai formale nu informale. Stabiliti proceduri si reguli clare in acest sens.
· Nu va asteptati sa scapati de barfa daca personal o incurajati.
· Tineti-i ocupati pe cei care au acest obicei, trebuie sa aiba tot timpul de lucru.
· Puneti capat discutiilor care nu constau decat in barfe rautacioase.
· Informati-va bine si demascati-i in public folosindu-va de fapte concrete si nu de presupozitii sau deductii.
· Daca aveti functie de conducere angajatii trebuie sa stie ca nu acceptati barfa si ii dispretutiti pe barfitori.
· In momentul in care un angajat il barfeste pe altul chemati-l imediat si pe celalalt puneti-i fata in fata relatandu-le ce a spus unul despre altul. Garantat nu vor mai calca in biroul vostru decat pentru probleme profesionale.

Se spune ca: “o fapta rea poate fi indreptata printr-o fapta buna, o vorba rea nu se indreapta prin nimic”. Fiti vigilenti si pe faza si luati masuri din timp. ln stadiul de “sueta” barfa este oarecum suportabila dar amplificata pentru organizatii devine nociva. Inainte de a vorbi de bine sau nu, un coleg, reflectati cu atentie. Este benefic pentru voi? Este benefic pentru el sau pentru colectiv? Merita consecintele?
http://www.penescu.blogspot.com/

Iulian Penescu

2 comentarii:

  1. Foarte la obiect detaliile.
    Am sa te citez pe blogul meu.
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Barfa reprezinta supapa de descarcare'detensionare emotionala si reincarcare ( e greu de crezut, nu ?)a bateriilor profesionale , mai ales acolo unde se lucreaza in stres....

    RăspundețiȘtergere