3/25/2009

Sex...intre colegii de serviciu




“Sex in direct”, reactionam reflex; toti colegii ne indreptam spre geam stiind ca urmeaza sa vizionam o partida de sex aprinsa, intre doi dintre angajatii din biroul de peste drum.
Va dati seama ce comentarii se nasc pe seama spectacolului oferit de cei doi, cateodata intrerupti de telefoane sau de cate un angajat care se intoarce neanuntat la birou. Se intampla de aproximativ 5 luni intr-o cladire aflata pe unul din bulevardele capitalei.
Inspirat de aceasta si discutand cu niste prieteni despre tema pe care vreau s-o abordez, mi-au spus: Nici nu-ti trebuie “bibliografie”, iti dam noi destule exemple din companiile in care lucram.
Una dintre regulile de la noi din firma, mi-a spus unul dintre prieteni, este ca nu avem voie sa ne implicam in relatii amoroase cu colegii sau clientii si cu toate acestea regulile respective sunt incalcate chiar de catre cei care le-au creat.
Am pornit o discutie aprinsa pe aceasta tema, parerile fiind impartite. Situat pe o pozitie “pro”, unul dintre interlocutorii de fata imi spunea ca suporti mai usor o atmosfera neplacuta la serviciu, daca esti implicat intr-o relatie amoroasa cu un coleg si chiar iti creste pofta de munca, dai randament mai bun, cu alt tonus te indrepti dimineata spre slujba, si pe ansamblu si sanatatea are de castigat.
Suporti mai usor stresul, scade riscul depresiilor si al bolilor de inima, nemaipunand la socoteala, spunea respectivul, faptul ca daca partenerul in relatia amoroasa e bine pozitionat in firma poti sa obtii un salariu mai mare, un post mai bun sau alte favoruri in viata personala sau profesionala.

De ce se indragostesc multi oameni la locul de munca ?
Unul dintre multele motive ar fi ca, avand ambitii legate de cariera si stilul de viata pe care considera ca-l merita, dedica din ce in ce mai mult din timpul lor serviciului si din ce in ce mai putin vietii sociale din afara acestuia. Locul de munca fiind un mediu in care consumam mare parte din timpul activ e si firesc sa fie propice pentru intalnirea unui partener.

Care sunt semnalele care ne intaresc presupunerile ca unul din colegi este indragostit?
Politica multor companii descurajeaza relatiile intre colegi. Drept urmare indragostitii trebuie sa-si ascunda relatia (mai ales daca unul sau ambii parteneri au deja alte “angajamente”).
Cu toata prudenta celor doi, sunt semnale care-i tradeaza.
Daca suntem colegi cu unul dintre indragostiti, vom observa ca in momentul in care apare celalalt , inconstient va dori sa para mai atragator.
Postura corpului se schimba brusc, moleseala trupului dispare, isi suge burta, isi scoate pieptul in afara, isi indreapta spatele, afiseaza un zambet misterios si instantaneu ii cauta privirea celuilalt. Barbatul se poate manifesta prin aranjarea gulerului, a mansetelor de la camasa, a ceasului de la mana, a nodului de la cravata, sau a altor obiecte vestimentare; isi netezeste parul spre ceafa, scoate brusc ochelarii de vedere sau isi introduce degetele mari de la maini in buzunar ori la cureaua pantalonului, gesturi care indica disponibilitatea.
Doamnele sau domnisoarele isi trag umerii inapoi ca sa-si puna in evidenta pieptul, isi incruciseaza sau isi intind picioarele ca sa le sublinieze supletea si lungimea isi mangaie parul sau fac ineluse din suvite, isi expun incheietura mainii (gestul poate fi observat cel mai bine la fumoar si este insotit de suflarea fumului in sus si spre personajul preferat).
Alte gesturi care tradeaza atractia pentru o persoana, sunt mangaierea unui stilou sau pix, a piciorului unui pahar, a pachetului de tigari, joaca cu inelul sau verigheta in timpul discutiei. ( Anul trecut participam la o conferinta si in momentul in care la pupitru a inceput sa vorbeasca o doamna foarte atragatoare, un coleg “simpatizant” din primul rand, si-a smuls brusc verigheta de pe deget si a scapat-o pe jos.)
Dupa faza de curtare se inmultesc semnalele care transmit ca s-a depasit stadiul de flirt. Complimente reciproce, schimburi de priviri cu subinteles sau pline de dorinta, atingeri discrete, o mai mare atentie acordata felului in care se imbraca fiecare, bluze mulate sau care “incep prea tarziu”, fuste care “se termina prea devreme”, camasi viu colorate, cravate asortate sau costume noi, atesta faptul ca exista mai mult decat o simpla relatie profesionala intre cei doi.
Mai sunt discutii soptite la tigara, in bucataria companiei, plecari sau sosiri in acelasi timp in si din pauze, de la serviciu sau in minivacante.
Brusc, dupa o perioada ii observi salutandu-se doar politicos cu fete inexpresive, ignorandu-se, purtandu-se cu usoara ostilitate sau chiar barfindu-se unul pe celalalt.
Sunt semne ca relatia nu a reusit, fiecare se simte stingher si vrea sa uite sau poate fi doar un paravan care ascunde faptul ca relatia a progresat destul de mult, si vor sa mascheze acest lucru fata de colegi.

Care sunt implicatiile unei relatii intre colegii de serviciu?
La nivel individual
, dezavantajele apar atunci când alegerea partenerului s-a dovedit a fi una nepotrivită si relatia se destrama. Pot sa apara tensiuni si rezultatele pot fi imprevizibile.
Un fost coleg de facultate s-a casatorit cu o colega de birou, au trait impreuna 5 ani si in cele din urma au divortat. Desi are un post foarte bun s-a hotarat sa demisioneze pentru ca nu suporta sa-si mai vada zi de zi fosta sotie. Imi spunea ca in mod intentionat isi mai gaseste cate ceva de facut la sfarasitul programului si isi invita actualul iubit in birou, s-o astepte.
Specialistii in resurse umane recomanda ca, in situatiile in care se infiripa si devine publica o relatie intre doi colegi de serviciu, pentru stabilitatea si binele cuplului, unul dintre cei doi sa-si gaseasca loc de munca in alta companie.
S-a constatat ca deciziile conducerii cu privire la cresteri salariale, beneficii sau avansari pentru oricare dintre cei doi, vor avea grade mai mici sau mai mari de subiectivitate.

Consecintele la nivel organizational sunt diferite, in functie de situatie. Cand relatia este una intre sef si subaltern, odata descoperita, devine tinta barfelor si discutiilor.
Nu ma indoiesc ca ati intalnit situatii in care angajati dintr-o organizatie au facut salturi uimitoare in cariera, arzand pur si simplu etapele normale, singurul criteriu fiind disponibilitatea fata de o persoana din conducere.
Orice avantaj pe care-l va primi subalternul in companie/organizatie va fi suspectat de catre echipa ca fiind o favoare iar credibilitatea deciziilor sefului va avea de suferit.
Numeroase sunt cazurile in care subalternul, implicat intr-o relatie cu seful, are impresia ca aceasta situatie ii confera dreptul de a-si depasi atributiile si competentele si ca, de fapt, odata cu afectiunea si iubirea sefului, i-a fost transferata si autoritatea acestuia.
Odata ajuns intr-un post de decizie incepe “sa taie” in stanga si dreapta, singurul criteriu fiind simpatia sau antipatia fata de colegi.
In momentul in care conducatorului unei echipe, department sau companie ii este afectata obiectivitatea de o astfel de relatie, implicatiile nu sunt numai la nivel de imagine personala, ci se rasfrang asupra motivatiei oamenilor din subordine, asupra calitatii muncii si performantelor acestora.
Relatiile intime intre colegii de serviciu au existat, exista si vor exista si in continuare si, cu cat sunt interzise de politicile companiilor, cu atat mai mult ii tenteaza pe angajatii acestora.
Nu pot sa am o pozitie “pro” sau impotriva.
Fiecare suntem responsabili pentru alegerile pe care le facem in viata, asa ca ar trebui sa ne asumam si consecintele acestor alegeri.

Astept comentarii sau intamplari pe aceasta tema de la voi pe iulianp@corporatedynamics.ro . In functie de ceea ce imi veti transmite va promit urmarea articolului.

9 comentarii:

  1. Rearanjează textul, că e obositor aşa. După primele rânduri îmi trece tot elanul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant articolul si f actual.

    Poate mai trebuie abordata si situatia in care relatia dintre cei doi a inceput de mult, unul dintre ei detine un post de conducere intr-o companie si il convinge pe celalalt sa i se alature pentru a "petrece mai mult timp impreuna", in traducere pentru a-l supraveghea 24 din 24... Situatie trista pentru cel care se lasa "supravegheat" cu nenumarate urmari in special asupra respectului si increderii in sine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cred ca o abordare mai corecta in loc de interzicere a relatiilor intre angajati ar fi un cod de conduita de comun agreat si comunicat tuturor pentru cuplurile formate din angajati ai companiei. Acest cod de conduita poate fi creat de comun acord intre patronat si angajati astfel incat regulile din acesta sa fie reguli de bun simt ce sa poata fi respectate de cuplurile ce lucreaza in respectiva institutie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ca antreprenor, pot sa spun ca daca s-ar intampla o relatie intima intre doi colegi de-ai mei, m-as asigura ca nu lucreaza impreuna (adica unul nu raspunde pentru ceea ce face celalalt). Asta se aplica si in cazul relatiilor de rudenie. In rest, este treaba lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca petrecem prea mult timp la birou in compania colegilor si ajungem sa vorbim mai mult cu ei despre problemele pe care le avem decat o facem fiecare acasa. Intr-un fel nu este de mirare ca sunt relatii de acest gen la serviciu, daca acasa ne vedem si discutam 2-3 ore pe zi (si restul timpului fie suntem blocati in trafic sau dormim). Normal ar fi ca cea mai mare parte a timpului sa fie petrecuta impreuna cu partenerul de viata, nu la serviciu... Consider ca este gresit sa interzici relatiile intre colegi, in definitiv fiecare alege pe cine-i place...Atat timp cat se respecta regulamentul intern de functionare intr-o societate comerciala nu vad de ce unul dintre cei implicati intr-o relatie sa fie dat afara. Nu este vorba de incompetenta, este discriminare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Problema principala pe care o vad este ca in Romania nu se face distinctie intre viata privata si viata publica, uneori de catre angajati, alteori de catre angajatori. Am lucrat intr-o companie care avea o atitudine clara de discriminare fata de cuplurile "infiripate" la serviciu, mai ales in cazul in care unul sau amandoi erau implicati intr-o relatie extraconjugala. In schimb, era foarte permisiva cu angajatii casatoriti care lucrau in companie, in departamente diferite.
    Nu mi se pare corect. Nu este treaba companiei sa judece relatiile angajatilor ca ok sau not ok invadand spatiul privat. Atat timp cat relatia respectiva este tinuta strict in plan extraprofesional, consider ca o companie nu are dreptul sa intervina in niciun fel in viata angajatului - ca judecator al moralitatii, etc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Traiesc de peste 25 de ani in Germania si lucrez in industria farmaceutica. Daca am auzi de o asemena situatie i-am separa pe cei doi "infierbantati". Consideram locul de munca a fi ca atare si nu un loc de viata privata-publica. In afara de asta mai si avem un codex (are ceva de a face cu etica) si nu dorim sa ne implicam in relatiile personale pt. a fi "paznicii" partenerilor "legali" ai celor implicati. Daca doi ne-casatoriti intra intr-o relatie, le uram tot succesul si-i lasam in pace atat timp cat (i) nu raporteaza ierarhic unul la altul si (ii) cat viata lor intima ramane ca atare (deci nu in cadrul companiei).

    RăspundețiȘtergere
  8. Intr-o megacompanie, sunt nenumarate posibilitati de relationare in acest sens. Important e sa respecti o "conduita personala".

    RăspundețiȘtergere
  9. Poate ca e un bun prilej de intilinire a persoanei ideale.. Totul este sa nu afecteze productia :)

    RăspundețiȘtergere